Jeg havde overskud og lyst til at hjælpe. Sådan blev “Fra skovbørnehave til frihed” født.

Min gymnasie veninde Lone Dröscher Nielsen, startede i 1999 et rehabiliterings center på Borneo for orangutanger. Hun ofrede alt for dette projekt, og jeg ville gerne hun skulle starte en opsparing, da jobbet var krævende og ikke var en varig mulighed, grundet stress niveauet. Vi blev enige om, at en bog udgivelse var en god ide, men pengene skulle gå til centret. Hun skulle nok klare sig! Nordjysk stædighed

Jeg skrev bogen “Fra skovbørnehave til frihed” i efteråret 2006. Oversatte den til både engelsk og tysk, med et bidrag på 40 kr. til Lones center for hver solgt bog. Den 15. december udkom bøgerne og jeg havde håbet, den ville blive nævnt i de udsendelser, DR1 ville sende i foråret. Jeg var i god dialog med journalisten, som skulle til Borneo, for at lede optagelserne og lave udsendelsen med Lone.

Et er drømme, noget andet er virkelighed. Uden hjælp fra DR1, men med hjælp til selv hjælp fra BOS Danmark (nu Red orangutangen), Tyskland, England og Schweiz  blev mange bøger solgt. Hvis en bog kan betegnes som en “bestseller” når den er solgt i 3000 eksemplarer, så er “Fra skovbørnehave til frihed” en bestseller. Den blev solgt i knap 6000 eksemplarer. Løbende fik Lone penge overført til Merkur Bank, som havde den direkte forbindelse til den Indonesiske konto.

Lone har også selv solgt en del bøger, når hun har turneret rundt i Danmark.

Fra Pige til kvinde

I 2007 fik min veninde og jeg den ide at lave dialogkort, som et led i opdragelsen af vores teenagepiger på 16 år. For sent vil mange sige, og ja, det er for sent at opdrage efter de 15 år, men kortene var også ment som, en måde at komme i dialog med disse selvstændige rodehoveder.

Vi havde fornøjelsen af at have pigerne med til rundbords og alle kort blev gennemlevet og diskuteret på kryds og tværs af Mette’s og mine fælles idealer og forskelligheder. En skøn tid, med mange konstruktive snakke og livet.

Kortene blev til for mange, så istedet udkom bogen “Fra pige til kvinde” 8. marts 2008 – kvindernes kamp dag.

Drengeliv – bliv den bedste version af dig selv

Et par år gik, hvor vi forsøgte os med vores 15-16 årige drenge. Der var simpelthen ikke adgang til det rum i dem, der kunne blive begejstret over en selvhjælps bog. Med opfordringer fra en SSP medarbejder på Gug skole og et ønske fra forlaget om, at få en pendant til pigebogen, tog Mette og jeg i sommerhus et par dage i maj måned 2010. Vi blev enige om overskrifter og afsnit og fortsatte på hver vores MAC med, at understøtte overskrifterne og komme med kloge ord og henvisninger. Mettes søn var den bedst tilnærmelige, så han var med i redigeringsprocessen, ligesom gode mandevenner blev involveret.

Vores fælles fotograf ven Finn Byrum var med på billed serien, ligesom han havde været med pigebogen. Men desværre fik forlaget forpurret det æstetiske i denne bog, ved at undlade den serie af billeder de fik leveret og køre med egne amerikaniserede fotos.

Pigebogen blev layoutet af Claus Gamborg, leveret redigeret og accepteret af Mette og jeg til forlaget, dengang i 2008. Det var derfor noget en skuffelse, at stå med drengebogen “Drengeliv” – bliv den bedste version af dig selv, i hånden. Al den æstetik, vi havde arbejdet med og smukt bearbejdet billeder, nøje udvalgt med sjæl og mening, til hver enkelt side, var pludselig et biprodukt. Det var sjovt nok også billederne, der blev kommenteret som værende “kunstige”, i lektørudtalelsen. Bogen rummer stadig vores arbejde, men når vi nu havde brugt tid på at få det hele til at gå op i en højere enhed, føltes det færdige produkt bare ikke som vores. Mange er heldigvis glade for bogen, og den udkom således i 2012, i et 2. oplag.

Alle rettigheder er nu tilbage i eget hus, og begge bøger sælges som e-bøger – se min webshop.

Dialogkort til teenagere

Dialog kortene ulmede og vi fik lavet en smuk samling kort, som kan bruges til både piger og drenge, deres mødre og i alle former for skolesammenhæng. De blev layoutet af Claus Gamborg og lagt på hylden. Indtil vi endelig fik nogle penge til overs som var øremærket dette projekt.

Det er interessant, at gennemgå begge bøger flere år efter og stadig finde, at de er relevante og endda super aktuelle. Det gør én glad om hjertet, for der er ikke noget værre end, at lave noget som bare er popsmart. Vi har skrevet os ind i noget langtidsholdbart, som ville have været fantastisk at have i 70’erne, da vi selv var unge og vaklende omkring livet.

Dialogkortene er til salg i Webshoppen.